Aşırı kıllanma Nedenleri

Aşırı kıllanma Nedenleri

Vücutta, tüylenme olmaması gereken bölgelerde tüylenme olması yada varolan tüylerin kalınlık ve sayılarında artış olmasıdır.
Hirsutizm : Tüylerdeki artış ve kozmetik olarak rahatsızlık verecek düzeye gelmesine hirsutizm denilir. Hirsutizm vellüs denen yumuşak kılların terminal kıl denilen kalın kıllara dönüşümü sonucunda oluşan durumdur.

Virilizm : Daha ağır tüylenme şekli virilizmdir. Bu durumda hormonal bozukluk ağır ve Aşırıdır. Erkek tipi saç dökülmesi, saçta kalınlaşma, kellik, klitoriste büyüme, vücut yapısında erkeksi değişim gözlenebilir. Daha çok, ağır hormonal bozukluklarda ve bazı hormon üreten tümörlerde gözlenir.
Tüylenme sebepleri doğru yaklaşımla tespit edilerek, sebebe yönelik etkin ve doğru bir tedavi uygulanırsa başarılı sonuçlar alınır. Tıbbi tedavi ve epilasyon yöntemleri birlikte kullanılırsa çözüm mükemmel olacaktır. şayet hormonal bir problem varsa sadece lazer epilasyon yapılması doğru olmayacaktır. Tıbbi tedaviyle birlikte epilasyon yöntemlerini kullanmak hızlı ve etkin bir tedavi sağlayacaktır.

Erkeklik hormonu olarak da bilinen testesteron direkt olarak kıl gelişimi üzerine etkilidir. Kadınlardaki östrojen ve progesteron hormonları da kıl gelişimi üzerinde, pozitif ve negatif etkilerde bulunurlar. Gebelikte östrojen ve progesteron hormon seviyelerindeki Aşırı yükselme tüylenmeye sebep olabilir.
Erkeklik hormonları kılların ince tüyden kalın kıllara dönüşümüne neden olur. Bu hormonlar daha sonra normal seviyelere gelse bile oluşmuş kıl geriye dönmez yani kaybolmaz.

Erkeklik hormonlarının kendileri ya da öncüleri, kadınlarda, yumurtalık ve böbrek üstü bezlerinde üretilirler.Bir kısım hormon ise çevre dokularda başka hormonların erkeklik hormonuna dönüşümü ile oluşmaktadır. Salgılandıktan sonra vücuda kan yolu ile dağılırlar. Kanda taşıyıcı bir proteinle bağlanarak hareket ederler. Bu proteine başlandıkları sürece aktif değildirler. Bu nedenle serbest erkeklik hormonu düzeyi önemlidir.

Kadınlarda Aşırı androjen (erkeklik hormonları) üretiminin en sık sebebi yumurtalıklardaki problemlerden kaynaklanır. Adet düzensizliği ile birlikte gözlenen polikistik over sendromu bu durumun en sık karşılaşılan nedenlerindendir.

 

Aşırı kıllanma Nedenleri