Kılın Yapısı ve Özellikleri

Kılın Yapısı ve Özellikleri

Ana rahmindeki cenin, 22 haftalık olmadan, çoktan 5 milyonu aşkın kıl kökü vücutta oluşmuştur. Esasen doğum anında kadın ve erkekte yaklaşık olarak eşit sayıda kıl kökü mevcuttur. Ancak fizyolojik ve biyolojik gelişim ile genetik özellikler, kadınlar ve erkeklerin yaşamın ilerleyen dönemlerinde farklı kıl yapısına ve dağılımına sahip olmasına neden olur.
kıl, cildin içinde bulunan kıl kökü ve cildin dışına doğru uzanan kıl Şaftından oluşmaktadır. kıl kökü, herbirinin belirli bir fonksiyonu olan birçok katmandan oluşmuştur. Papilla, kıl kökünün temelinde bulunmaktadır. kılcal damarlar papillayla bağlantılıdırlar ve kıl kökü ile kılın kendisini oluşturan hücrelere kan gitmesini sağlarlar. kıl kökü iç ve dış olmak üzere iki katmanla çevrilidir. Bu katmanlar hem kıl Şaftının zarar görmesini engellemek hem de kılın uygun yönde uzamasını sağlamak için dizayn edilmiştir. iç katman, kıl Şaftının yanında oluşur ve yağ bezlerinde sonlanır. Dış katman, bezlere doğru oluşur ve erector pili kasta sonlanır.
kıl Şaftı, üst katmanı protein olan keratin ismindeki katı maddeyi kapsamaktadır. Omurilik olarak bilinen en içteki katman her kıl Şaftında bulunmaz. Korteks olarak bilinen ikinci katman, kıl Şaftının büyük kısmını oluşturmaktadır. kıl rengi çoğunlukla bu katmanın içerdiği pigment tarafından belirlenir. En dıştaki katman üst deri olarak adlandırılır. Bu bir seri üst üste binen hücrelerden oluşmaktadır. kılın canlılığı parlaklığı üst deriden gelmektedir.

Kılın Yapısı ve Özellikleri