Çakmak Lazer Epilasyon
Lazer Epilasyon
Lazer epilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerin ortadan kaldırılması için uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Uzman dermatologlar tarafından yapıldığında oldukça iyi sonuçlar veren bu yöntemde, lazer ışınlar deriden geçerek kıl foliküllerine kadar ulaşır. Bu sayede kıl foliküllerinde yapısal değişim meydana gelir ve tüylerin yeniden çıkmasına engel olunur. Lazer epilasyon, daha öncede belirttiğimiz gibi tıbbi prosedürler gözetilerek uygulanan bir yöntemdir. Bu nedenle lazer epilasyonu uygulayacak olan kişinin mutlaka uzmanlık belgesine sahip olması gerekmektedir. Bunun yanında operasyon sırasında kullanılan lazer epilasyon cihazının onaylı olması ve sağlık açısından risk teşkil etmediği konusunun belgelenmesi gerekmektedir.
Bu yöntem, genel olarak beyaz tenli ve koyu renkli tüylere sahip kişilerde oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte tüm ten renkleri ve kıl tipleri için uygulanan bir yöntem haline gelmiştir.
Lazer Epilasyon Öncesi
Uzman, ilk görüşmede hiçbir uygulama yapılmadan önce kılları ve bölgeyi görmelidir. İlerleyen seanslarda Lazer epilasyon uygulamasından 3 gün önce işlem yapılacak bölgenin evde uygun şekilde jilet ile tıraş edilmesi seans sırsında vakit kaybını önler. Uygulamanın yapılacağı bölgede 4 hafta önceden başlamak kaydıyla cımbız, ağda gibi kökten kıl alma yöntemleri kullanılmamalıdır. Ayrıca cilt tonunu belirgin koyulaştıracak şekilde güneş ışığından ve bronzlaşmadan da kaçınılmalıdır. Lazer epilasyon uygulanacak kıllara sarartma, boyama gibi işlemler yapılmamış olmalı kendi renginin korunmasına özen gösterilmelidir. Lazer epilasyon uygulaması öncesi cilt üzerinde makyaj, krem gibi uygulamaların temizlenmiş olması gerekmekte, düzenli kullanılan ilaçların mutlaka seanstan önce bildirilmesi gerekmektedir.
Lazer Epilasyon Sonrası
Lazer epilasyon seansından sonra hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi oluşur. Lazer epilasyon seansı sonrası oluşan bu reaksiyon genellikle 1-2 saat içinde azalarak yok olur. Tedaviden bir kaç gün sonra kıl köklerinden ayrılmalar görülebilir Bazen 1-2 güne kadar da uzayan hafif kızarıklık olabilir. Bu bölgesel reaksiyon için nemlendirici kremler çoğunlukla yeterli olur. Lazer epilasyon uygulaması yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamasını ya da güneş banyosu yapılmamasına solaryuma girilmemesi gerekir. Lazer epilasyon sonrası kalan ince ve sarı tüyleri lazer epilasyon görmeyeceğinden iğneli epilasyon yapılması gerekir.
Kimler Lazer Epilasyon Yaptırabilir
Lazer epilasyon; istenmeyen tüylerinden şikâyetçi bireyler için kalıcı çözüm sağlayan, tıbbi bir yöntemdir. Ancak lazer epilasyonun uygulanabilmesi için kişilerin 14 yaşından büyük olması gerekmektedir. Bunun yanında uygulama yaptıracak bireylerin herhangi bir kronik rahatsızlığının bulunmaması gerekir.
Lazer epilasyon öncesinde kişiler muayene edilmeli, epilasyona engel bir durum teşkil edilirse lazer operasyon uygulanmamalıdır. Ayrıca bu muayene sırasında hastanın cilt tipi ile tüylerinin yapısı belirlenmeli ve kendisi için en uygun teknik tercih edilmelidir. Aşırı tüylenme problemi yaşayan kişiler ise, lazer epilasyonun yanında hormon tedavisi ile desteklenmelidir.
İğneli Epilasyon Nedir?
İğneli epilasyonda uygulama tekniği üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir yöntemdir. Kıl köküne ince steril bir iğne ile girilerek çok düşük akımlı bir elektrik uyarı yapılır. Bu işlemden sonra başarılı bir uygulamada kıl çekildiği anda kolayca gelir. Uygulama alanında kızarıklık, kabartı, bazen 1-2 gün süren küçük kabuklanma gözlenir. İğneli epilasyon uzmanlık ve ustalık gerektiren bir uygulamadır. Bu yöntemde, ince ve yumuşak bir iğneyle kıl köküne girilerek zayıf bir elektriksel akım uygulanır. Böylece kıl kökleri tahrip edilerek kalıcı bir çözüm sağlanır. Uygulanacak seans sayısı tüylerin çıkış süresi, yapısı, rengi ve yoğunluğuna göre belirlenir.
Kullanılan iğneler steril ve kişiye özel olmalıdır. İğne paralel tutularak kıl folikülüne sokulur ve akım verilir. İğneyi çıkartmadan önce akım kesilir kıl folikülü tahrip olmuşsa kıl kolayca çıkar. Ciltte hafif kabarıklıklar veya kızarıklıklar görülebilir. Çok özenli çalışılmasına rağmen hafif kızarıklıklar normaldir.
Uygulamadan hemen %100 sonuç alma oranı düşüktür. Çünkü her kıl aktif üreme döneminde değildir. Aktif üreme dönemindeki kıllar daha kolaylıkla yok edilir. Yaygın varisli hastalara, kalp pili kullananlara, hamilelere, şeker hastalarına, aktif enfeksiyonu olanlara, kanserli vakalara, sedef hastalığı, vitiligo, köbnerizasyon gösteren deri hastalığı olanlara ve AIDS, frengi gibi bulaşıcı hastalığı olanlara iğneli epilasyon işlemi yapılamaz.
İğneli Epilasyon Tekniği
İğneli Epilasyon Tekniğinde epilasyon yapılacak bölge temiz olmalı ardından %70’lik alkol ile hafifçe tampon yapılmalıdır.
Epilasyon için düşük bir frekans yeterlidir.Uygulama sırasında hafif bir ısı hissedilir. Kullanılan iğneler steril ve kişiye özel olmalıdır. İğne paralel tutularak kıl folikülüne sokulur ve akım verilir.
İğneyi çıkartmadan önce akım kesilir kıl folikülü tahrip olmuşsa kıl kolayca çıkar. Uygulama süresi her defasında kıl yoğunluğuna göre değişir ve cm’den 2-3 tüyden fazla alınmamalıdır. Ciltte hafif kabarıklıklar veya kızarıklıklar görülebilir.Çok dikkatli çalışılmasına rağmen hafif kızarıklıklar ve küçük kabuklanmalar normaldir.
Uygulamadan hemen %100 sonuç almak mümkün değildir.Çünkü her kılın dönemi vardır bu dönemler anagen,katagen,telogen dönemlerdir.Bu dönemler iğneli epilasyonda son derece önemlidir.Kıllar anagen dönemdeyken iğneli epilasyondan maksimum etki etki alınacaktır.
Uykusuz,yorgun ve adet döneminde karın açken,grip gibi rahatsızlıklarda iğneli epilasyon yaptırılmamalıdır. Bu dönemlerde vücut hassas olduğu için acı hissi verebilir.
Varisli hastalar,kalp pili kullananlara,ödem olan kişilere,şeker hastalarına,hamilelere,aids hastalarına kesinlikle uygulama yapılmaz.
Varisli hastalar,kalp pili kullananlara,ödem olan kişilere,şeker hastalarına,hamilelere,aids hastalarına kesinlikle uygulama yapılmaz.
İğneli Epilasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Epilasyonu takip eden 24 saat içinde cildin oksijen almasını engelleyen faktör parfüm, deodorant gibi kozmetik ürünlerinin sürülmemesi tavsiye edilir.
Epilasyondan sonra cilt sıcak su ve kese ile tahris edilmemelidir.
Özellikle asit bazlı sabunlar hassas ciltlerde iritasyona ve alerjiye sebeb olabilir.
Ayrıca epilasyonu takip eden 3 gün içerisinde kızgın güneş altında bronzlaşılmamalıdır.